Culteuropa

Ο Λεωνίδας Καβάκος, ο κορυφαίος μουσικός αποκαλύπτει το πολιτιστικό μας επίπεδο

Χρειάζεται η Ελλάδα τον Καβάκο; Όχι, αποφαίνεται αμέσως ο Έλληνας μαέστρος και σολίστ που δε μασά τα λόγια του. Η κουβέντα με τον κορυφαίο μουσικό στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, από το σπίτι του…

Culteuropa

Πολιτισμική ύβρις κατά των Χριστιανών όπου γης

Η μετατροπή τής Εκκλησίας τής Αγίας τού Θεού Σοφίας σε εν ενεργεία τζαμί από τον Ερντογάν αποτελεί πολιτισμική ύβριν κατά των Χριστιανών όπου γης. Η εκκλησία όπου επί εννέα (9) αιώνες κήρυξαν τον λόγο τού…

Επικαιρότητα

Η μεγάλη των λαϊκιστών σχολή σε ιστορικό μοναστήρι

Ένα σενάριο που ούτε ο δαιμόνιος Ουμπέρτο Έκο θα μπορούσε να σκαρφιστεί, εκτυλίσσεται στην καρδιά μιας μεσαιωνικής μονής στην Ιταλία. Η ακροδεξιά οργάνωση του Αμερικανού Στιβ Μπάνον κατάφερε να κερδίσει νομικά την τελευταία μάχη στην…

Τρέχοντα

Οι υπόγειες οργανώσεις

Οι αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, με την τρομοκρατία και τη λεηλασία ως κύρια δράση, απασχολούν Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Υπάρχει ένα πέπλο σιωπής για τις έρευνες αυτές, πέπλο που οφείλεται στην εκτεταμένη ανοχή της κοινωνίας, και…

Η διαμάχη για τα τζαμιά

Η διαμάχη για τα τζαμιά

Πολλοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δυτικών δημοκρατιών αντιμετωπίζουν αιτήματα από τις τοπικές μουσουλμανικές οργανώσεις για την κατασκευή τζαμιών. Ιδιαίτερα στη Γαλλία ο αριθμός των τζαμιών αυξάνεται διαρκώς, όπως αυξάνεται και ο μουσουλμανικός πληθυσμός: σήμερα, στην ΕΕ…

Pascal Bruckner

Pascal Bruckner

Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 Η κρίση που μας πλήττει δεν είναι οικονομική, είναι κατ’ αρχάς πνευματική. Αν η Ευρώπη δεν είχε περιοριστεί μόνο στην υλική της διάσταση, την…

Αλμπέρ Καμύ

Αλμπέρ Καμύ

Η ελπίδα και το Παράλογο στο έργο του Φραντς Κάφκα Από τον “Μύθο του Σίσυφου”, μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973. Ο Κάφκα σε υποχρεώνει να τον ξαναδιαβάσεις. Κι εδώ βρίσκεται όλη του η…

Στέφανος Ροζάνης, Η Αναβίωση του Μεσαίωνα

Στέφανος Ροζάνης, Η Αναβίωση του Μεσαίωνα

Από το ‘Μελέτες για τον Ρομαντισμό’, Πλέθρον, 2001. Οικοδομώντας την παθολογία της, η γλώσσα του ρομαντισμού αναζήτησε το παρελθόν της, τις γενεσιουργές, δηλαδή, δυνάμεις του ιδεώδους της, στην αλληγορία μιας ερμηνευτικής, που η ιδιαιτερότητά της…

Featured Post

Η ισλαμική ιδεολογία στη...

Ο Χακίμ Ελ Καουρί, που το 2016  είχε κάνει έκκληση, μαζί με άλλους σαράντα μουσουλμάνους εναντίον του ισλαμικού φονταμελισμού, επανήλθε με ένα βιβλίο που έχει τίτλο «Ισλάμ, μια γαλλική θρησκεία».  Ο Ελ Καουρί, προσπαθώντας να…

Από μια τριχιά κρέμεται...

Για τις ανάγκες του νέου μου βιβλίου για το Αζερμπαϊτζάν, συνομίλησα προ καιρού με ένα μετριοπαθή αλλά πιστό μουσουλμάνο της κοινότητας του Αμπού Μπεκρ, στο Μπακού, που δεν μάσησε τα λόγια του:   “Εδώ στο…

Οι παγίδες της «πολυπολιτισμικότητας»

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «πολυπολιτισμικότητα» (multiculturalism), εννοώντας απλώς την πολιτισμική πολυμέρεια. Με αυτήν την έννοια, η πολυπολιτισμικότητα δηλώνει ποικιλία, και μετρεί τον πλούτο και το δυναμισμό μιας κουλτούρας. Ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός αποτελεί δείγμα…

Επικαιρότητα

Η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για τη βία κατά των γυναικών

Η κ. Βόζεμπεργκ είπε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου 2021:  – Αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις κρίσιμους φακέλους της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων ανισότητας σε βάρος των γυναικών σε διαφορετικούς τομείς, θέτοντας σημαντικούς στόχους για τους οποίους πρέπει…