Logo
Restore-El - 21 Απριλίου 2015 13:08 μμ

Αθαν. Παπανδρόπουλος

Τα στοιχεία μιλούν καθαρά

athanase papandropoulos3

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως και το 2012, οι καθαρές εισπράξεις από ΕΕ την περίοδο 1981-2012 ανέρχονται σε σημερινά ευρώ περίπου 314 δις.
Αντιπροσωπεύουν λοιπόν περί τα 2,5 ΑΕΠ, σε τιμές 2015. Επίσης το 1985 και το 1991 πήραμε έναντι 2 σταθεροποιητικών δανείων άλλα 2.3 δις που δεν αποπληρώσαμε ποτέ διότι δεν μας δόθηκαν οι δεύτερες δόσεις λόγω μη τηρήσεως των όρων των δανείων. Επίσης, εκκρεμούν για την Ελλάδα υποθέσεις απάτης 435 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί. Η γερμανική συμμετοχή στις επιδοτήσεις είναι το 41% , ήτοι κοντά 130 δις ευρώ. Επίσης, διαχρονικά, οι κοινοτικές επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν 23 χρόνια εξαγωγές η 27 έτη τουριστικό συνάλλαγμα!!! Τα νούμερα αυτά που είναι πρωτοφανή δείχνουν τον αντιπαραγωγικό και εσωστρεφή χαρακτήρα μιας οικονομίας που στο ΑΕΠ της η κατανάλωση είχε φτάσει να αντιπροσωπεύει 88%!!! Συνεπώς σήμερα το πρόβλημα δεν είναι η λιτότητα αλλά η έλλειψη δανεικών που να τροφοδοτήσουν την κατανάλωση. Που σημαίνει ότι αν ζούσε ο Κευνς θα πάθαινε εγκεφαλικό μελετώντας την ελληνική σοβιετο-δυτικού τύπου οικονομία. Από τα ποσά που αναφέρω τα 187 δις πήγαν στα αγροτικά καζίνα και βίλλες της “αγροτιάς” και 49 δις ληστεύθηκαν από τις ΔΕΚΟ.
Ας σημειωθεί επίσης ότι από το 2010 έως τέλος 2014 μας δάνεισαν οι “τοκογλύφοι” 265 δις ευρώ με μέσο επιτόκιο 2,2% όταν τα διεθνή επιτόκια είναι κοντά στο 5,8% και κουρεύτηκε χρέος 70 δις ευρώ. Ήτοι η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων ψυχών έλαβε 5 φορές τα δάνεια 1,2 δις πεινασμένων στην Αφρική και αλλού. Δάνεια που προβλέπεται να αποπληρωθούν κατά μέσο όρο σε 55 χρόνια!!! και βαλε. Από τον δανεισμό αυτόν το 50% σχεδόν είναι γερμανικά κεφάλαια.
Άντε τώρα να εξηγήσεις στη φρενοβλάβεια ότι οι Γερμανοί δεν μας χρωστούν, δεν είναι τοκογλύφοι, και δεν μας μισούν. Άντε να εξηγήσεις στα Καμμένα Βούρλα ότι η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε δεν τα βάζουν από την τσέπη τους αυτά τα δάνεια, αλλά είναι χρήμα που το δίνει ο εργαζόμενος γερμανός πολίτης από τη δική του τσέπη. Κι ότι σ΄ αυτόν τον εργάτη το Βούρλο μιλάει με το δαχτυλάκι σηκωμένο.


Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000

Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς; http://www.potamos.com.gr/


ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ

"Καλησπέρα σας κύριε Σεφέρη"

«Ο Σεφέρης εκεί, άλλοτε σκοτεινός, άλλοτε ευανάγνωστος διέτρεχε τα χρόνια, πιο πολύ στα δύσκολα, πιο αραιά στα εύκολα, σύντροφος στα κουπιά. Πάντοτε όμως, ένας οικείος άγνωστος. Πώς θα ήταν, αναρωτήθηκα, αν άνοιγα μια κουβέντα μαζί του; Να του ζητήσω να μας πει για τη Σμύρνη, το φευγιό για την Αθήνα, την ποίηση, τη διχασμένη του καρδιά, για την πολιτική, την Κύπρο που λάτρεψε, τον Θεόφιλο και τον Μακρυγιάννη, τη μουσική, την Μαρώ, το γυρισμό του ξενιτεμένου, τον ελληνισμό στον οποίον πίστεψε τόσο πολύ;»

http://www.potamos.com.gr

Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για τη Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

https://kaponeditions.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.