Logo
Σχόλια - 22 Ιουλίου 2019 07:50 πμ

Παν. Δρακόπουλος:

Δημοκρατία; Ακόμη;

Τι καταλήξαμε την εποχή των αστών να ονομάζουμε δημοκρατία; Όχι βέβαια τη σφαγή των ευγενών και των πλουσίων – όπως ήθελε ο Ζαν Πωλ Μαρά, οι μετά από αυτόν κομμουνιστές και ο σημερινός εκφυλισμός της αναρχίας – αλλά την συμφωνία όλων των πολιτών στο πως πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία. Δεν εννοούμε να σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο, ή να έχουμε όλοι την ίδια ιδεολογία. Εννοούμε όμως την κοινή αντίληψη όλων για το τι προκαλεί τι, τι συνεπάγεται τι, τι είναι επικίνδυνο ή λάθος, και με ποιο τρόπο πρέπει να αλλάζουν τα πράγματα. Στη δημοκρατία δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να πιστεύουμε ότι ο αστυφύλακας έχει πάντα δίκαιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να σεβόμαστε τον νόμο και να τον αλλάζουμε -εάν θέλουμε- με ορισμένο τρόπο κι όχι όπως και όποτε κρίνει ο καθένας μας. Στη δημοκρατία η εξουσία ασκείται όχι με τον τρόπο που θέλει μια κυβέρνηση ή ένας αρχηγός και οι φίλοι του, αλλά με όρους, και κυρίως με τον όρο ότι κανείς δεν έχει αποκλειστική εξουσία. Δημοκρατία δεν σημαίνει απλά εκλέγεται η εξουσία, αλλά επανεκλέγεται. Δημοκρατική είναι η εξουσία που όχι απλά εκλέγεται αλλά παλεύει να εκλέγεται ελεύθερα, ανεπηρέαστα από εμμονές και εξαπάτηση.

Αυτονόητα, θα πείτε. Μη βιάζεστε. Διότι προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι η πληροφόρηση των πολιτών περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αφού χωρίς ορθή πληροφόρηση μπορεί ο πολίτης να ψηφίσει και την ίδια την υποδούλωσή του. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα. Με τη σημερινή ψηφιακή μόχλευση της πληροφόρησης, πως μπορεί ο πολίτης να διακρίνει τα όρια ανάμεσα στο καίριο πρόβλημα και στη φάρσα; Ακόμη και το 2+2=4 αμφισβητείται, εάν κάποιοι λανσάρουν την ιδέα πως αυτό το αποφάσισε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή ο Σόρος ή οι Εβραίοι. Οι θεωρίες της συνομωσίας είναι οι κύριοι φορείς εξαπάτησης του πολίτη και εξάρθρωσης της δημοκρατίας, αφού μετατρέπουν την πληροφορία σε κρυμμένη απειλή. Αλλά πέραν αυτών, υπάρχουν κράτη και οργανώσεις και μηχανισμοί πολλοί που στήνουν τη διάχυση μέσω ίντερνετ και των λεγομένων social media όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter κατασκευασμένων σε εργαστήρια προπαγάνδας ψευδών ή στρεβλωμένων πληροφοριών με σκοπό την καλλιέργεια εντυπώσεων ικανών να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Και έχοντας αυτό υπ όψιν του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κορυφαίος της παραπληροφόρησης, χασκογέλασε με τους ηγέτες της Ευρώπης δηλώνοντας «καλά, αυτοί νομίζουν πως έχουν ακόμη δημοκρατία». Ξέρουμε πολύ καλά ότι χρηματοδοτεί αφειδώς ο Πούτιν κόμματα, οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς και δημοσιογράφους με σκοπό τη διάχυση ιδεών και πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την μετατροπή της Ευρώπης σε Ευρασία. Κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Αλλά υπάρχει τρόπος να αμυνθούμε;

Ο κίνδυνος μετατροπής της δημοκρατίας σε φενάκη, σε εξαπάτηση, είναι πραγματικά εξαιρετικά σοβαρός. Έγινε πλέον επείγον ζήτημα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με έλεγχο της πληροφόρησης, ούτε με περιορισμό της δημοκρατίας. Το πρόβλημα υπάρχει, είναι ήδη μέσα στις εθνικές Βουλές και στην Ευρωβουλή, έχει φέρει αποτελέσματα και προχωρά απειλώντας να ορίσει τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας. Η Ευρώπη δεν έχει επιλογές: ή θα το αντιμετωπίσει ριζικά, ή θα αφεθεί να καταρρεύσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται όλες οι αρχαίες πηγές και οι επιστημονικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη Mάχη του Μαραθώνα, συμπεριλαμβανομένης της άποψης του συγγραφέα, η οποία βασίζεται στις γραπτές μαρτυρίες και κυρίως στην αφήγηση του Ηρόδοτου. Πλήρης βιβλιογραφία, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, και σπάνιοι χάρτες, συμπληρώνουν την έκδοση.

https://kaponeditions.gr/

ΠΙΕΡ ΒΙΝΤΑΛ-ΝΑΚΕ

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

23,32€ 20,99€

Το βιβλίο Οι Δολοφόνοι της Μνήμηςτου μεγάλου ιστορικού και ελληνιστή Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που αποσυναρμολογούν τους μηχανισμούς του ψεύδους και βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών.

https://kaponeditions.gr/

Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000

Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς; http://www.potamos.com.gr/


Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.