Logo
Σχόλια - 1 Ιουλίου 2019 08:32 πμ

Pro Europa:

Έκκληση προς τους Ευρωβουλευτές

Κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές,

Σας ζητούμε να σεβαστείτε τον νόμο! Απαιτούμε οι νόμοι μας να ισχύουν για όλους! Δώστε σε όλους τους πολίτες ή κατοίκους της Ενωμένης Ευρώπης την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, για τα οποία πάλεψε και τα οποία στηρίζει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός! Η γη της Ευρώπης είναι σπαρμένη με το αίμα και τα οστά των υπέρμαχων του Δικαίου!

Κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές,

Οι θρησκείες ορίζουν τις αμαρτίες και τα όρια της πίστης. Οι πολιτείες ορίζουν  το νομικό πλαίσιο και τους τρόπους ζωής της κοινωνίας.

Απαγορέψτε στους ιερείς οποιασδήποτε θρησκείας να ορίζουν τον νόμο. Μην εμποδίζετε στους μετανάστες ή πολίτες (όπως οι Ρομά, λ.χ.) να λατρεύουν τον θεό ή τους θεούς των. Απαγορέψτε όμως αυστηρά να κυβερνώνται από ιερείς και αντιλήψεις που εκφράζουν  άλλους πολιτισμούς, άλλους κόσμους.

Επιβάλλετε σε όλους τους κατοίκους και τους πολίτες της Ευρώπης να ζουν στο ισχύον κράτος δικαίου. Εφαρμόστε τους νόμους μας. Καμιά οικογένεια στην Ενωμένη Ευρώπη εκτός του πλαισίου του δικαίου μας.

Όλες οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τον άνδρα. Ούτε χριστιανές ούτε αλλόθρησκες γεννήθηκαν για να είναι δούλες του άνδρα. Γάμος, διαζύγιο, κληρονομία, κλπ ορίζονται από το ισχύον δίκαιο και δεν είναι στο χέρι μιας θρησκείας να τα αλλάξει. Με ποιόν γονέα θα μένει το παιδί ορίζεται από τον νόμο.   Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πάνε σχολείο, να μάθουν τη γλώσσα και την ιστορία του έθνους και της κοινωνίας  όπου ανήκουν, να διδαχθούν ότι ανήκουν όλα σε αυτήν και όχι σε άλλη κοινωνία. Όλα τα παιδιά έχουν γονείς και όχι ιδιοκτήτες.

Κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές,

Δεν είναι καθήκον σας να κινητοποιείσθε όταν και όποτε συζητούνται θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Καθήκον σας είναι να υπερασπίζεστε την ελευθερία  κάθε πολίτη, τον σεβασμό του δικαίου,  την κοινωνία που προστατεύει τον αδύναμο, τη χώρα-μέλος που επιτρέπει σε όλους τους νέους να μορφώνονται από την πολιτεία κι όχι από ιερείς θρησκειών, τους φορείς που ενισχύουν και επιτρέπουν το άνοιγμα στο μέλλον. Με δυό λόγια: είναι υποχρέωσή σας να υπερασπιστείτε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δεν έχετε δικαίωμα να παρακάμπτετε αυτή την ευθύνη. Και είναι δική μας υποχρέωση να σας συμπαραστεκόμαστε, να προβάλουμε το έργο σας, εφ όσον είστε συνεπείς στο ιερό καθήκον σας.


ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται όλες οι αρχαίες πηγές και οι επιστημονικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη Mάχη του Μαραθώνα, συμπεριλαμβανομένης της άποψης του συγγραφέα, η οποία βασίζεται στις γραπτές μαρτυρίες και κυρίως στην αφήγηση του Ηρόδοτου. Πλήρης βιβλιογραφία, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, και σπάνιοι χάρτες, συμπληρώνουν την έκδοση.

https://kaponeditions.gr/

Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000

Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς; http://www.potamos.com.gr/


ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για τη Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

https://kaponeditions.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.