Logo
Σχόλια - 5 Ιουλίου 2019 09:01 πμ

Η νέα ηγεσία της Ευρώπης είναι νέα; Και είναι της Ευρώπης;

Νέα πρόσωπα διαδέχονται τα προηγούμενα. Ωστόσο το ερώτημα τίθεται: θα καταφέρουν οι καινούργιοι να είναι καινούργιοι; Θα είναι αυτοί που θα  οδηγήσουν σε άνθιση την Ευρώπη ή θα παραμείνουν απλοί διαχειριστές της πολυκατοικίας μας;

     Το ζήτημα δεν είναι αν η Γαλλία ή η Γερμανία επικράτησε, ή ότι  οι λαϊκιστές δεν εκπροσωπούνται. Το ζήτημα είναι: θα μπορέσουν οι καινούργιοι να δουν και να παλέψουν  με τα αληθινά προβλήματα; Τα προβλήματα είναι απολύτως συγκεκριμένα και πιεστικά.

     Ο κόσμος που στηρίχθηκε στο τρίπολο του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ (τεχνολογική υπερδύναμη ΗΠΑ, ενεργειακή υπερδύναμη Αραβία, εμπορική υπερδύναμη Ιαπωνία) τέλειωσε. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει πια. Η Ευρώπη είχε εξάρτηση και από τους τρείς αυτούς πόλους. Τι θα κάνει στον σημερινό κόσμο όπου οι ΗΠ έχουν  δύναμη αλλά δεν είναι μονάρχης, η Αραβία δεν διοικεί τη Μέση Ανατολή και η Ιαπωνία δεν ελέγχει πια τον Ειρηνικό; Τι θα κάνει η Ευρώπη με την  Αμερική, την Κίνα και τη Ρωσία;   Τώρα που η Αμερική είναι  ασυνάρτητη επαρχία, η Κίνα θέλει να καταπιεί την Ευρώπη όπως ήδη καταπίνει την Αφρική, και η Ρωσία αγωνίζεται να ελέγχει τα κομπιούτερς της Δύσης;  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χρειαζόμαστε  οικονομική ανόρθωση, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει μακριά από την αυριανή τεχνολογία. Μπορούμε; Με ποιους τρόπους;

     Το ισλάμ κατόρθωσε να μετατρέψει όλη τη Μέση Ανατολή σε σφαγείο, και να μετατρέψει τους λαούς σε πρόσφυγες. Τι κάνει η Ευρώπη; Από ανθρωπισμό υποδέχεται τους πρόσφυγες,  αλλά αρνείται να επιβάλλει υποχρεωτική εφαρμογή για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και κατοίκους της το ισχύον δίκαιο, και επιτρέπει την εφαρμογή του μουσουλμανικού δικαιικού πλαισίου, δηλαδή του πλαισίου που περιφρονεί τα δικαιώματα του ανθρώπου και οδήγησε τους λαούς του  στην καταστροφή! Αγωνιζόμαστε να τους χτίζουμε τζαμιά, χωρίς να ελέγχουμε από ποιους και σε ποιο βαθμό ελέγχονται! Αγωνιζόμαστε να τους διατηρήσουμε την παράδοσή τους, αλλάζοντας ακόμη και τα σάντουιτς στα σχολεία μας, αντί να τους διδάσκουμε την παράδοση της δικής μας κοινωνίας, κοινωνίας που έχυσε το αίμα της υπερασπίζοντας τις γυναίκες και τα παιδιά, κοινωνίας που πάλεψε να έχουμε ελευθερία και αξιοπρέπεια όλοι, άσχετα από θρησκεία και φυλή. Κι αφού σε μας καταφεύγουν ακριβώς γι αυτά, καταφεύγουν για να γλυτώσουν από τα δικά τους, εμείς (υπακούοντας σε κάποιες χρηματοδοτούμενες οργανώσεις) τους παραχωρούμε στους τυράννους τους και στους δημίους τους!

Όχι, δεν αρκούμεθα σε αλλαγή προσώπων. Θέλουμε Ευρώπη, θέλουμε επιβολή της Ευρώπης στα μέλη της κι όσα αρνούνται να φύγουν. Δεν θέλουμε να πληρώνουμε καμία χώρα για να μας φτύνει. Το θέαμα των βρετανών ευρωβουλευτών που έστρεψαν την πλάτη τους στον Ύμνο της Ευρώπης, είναι  αποτρόπαιο και δεν επιτρέπεται  να μείνει χωρίς συνέπειες. Έξω τώρα! Αυτό θέλουμε! Θέλουμε Ευρωκοινοβούλιο, δεν θέλουμε αποχωρητήριο! Θέλουμε ηγεσία υπεύθυνη, με κύρος που θα της δίνουν οι επιλογές και οι πράξεις της!

Θέλουμε Ευρώπη!

Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για τη Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

https://kaponeditions.gr/

Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

41 διακεκριμένοι ειδικοί, μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των Ευρωπαϊκών Σπουδών, τιμούν τον Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη, συνεπή οραματιστή και ακτιβιστή υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Επί τέσσερις δεκαετίες, ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης συμβάλλει ενεργά στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνεχή εξέλιξή της. Πέρα από διαμορφωτής πολιτικής, ως δημόσιος διανοούμενος βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωπαϊκό ρόλο της Ελλάδας, ενώ γενιές φοιτητών πρωτογνώρισαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω της πανεπιστημιακής διδασκαλίας του.

https://www.papazissi.gr/

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται όλες οι αρχαίες πηγές και οι επιστημονικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη Mάχη του Μαραθώνα, συμπεριλαμβανομένης της άποψης του συγγραφέα, η οποία βασίζεται στις γραπτές μαρτυρίες και κυρίως στην αφήγηση του Ηρόδοτου. Πλήρης βιβλιογραφία, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, και σπάνιοι χάρτες, συμπληρώνουν την έκδοση.

https://kaponeditions.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.