Ειδήσεις

Η ΕΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 9 ΜΑΪΟΥ 

Σαν σήμερα πριν 70 ολόκληρα χρόνια μια ιδέα γεννήθηκε: η Ευρωπαϊκή ενοποίηση! Μέσα στα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν το όραμα της διαρκούς ειρήνης στη Ευρώπη. Οι πόλεμοι ήταν συνεχείς στην Ευρώπη. Τώρα, τα ευρωπαϊκά έθνη θα ενώνονταν σε κοινά ιδανικά και οράματα. Ο Σούμαν και ο Μονέ πίστεψαν σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης και οικονομικής ευημερίας, ένα χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων και υπηρεσιών μέσα σε ένα πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ πέτυχε πολλά. Η ενιαία αγορά και η ευρωζώνη είναι πραγματικότητα. Οι ευρωπαίοι πολίτες πλέον μετακινούνται και διαμένουν ελευθέρα σε όποιο κράτος μέλος επιθυμούν. Υπάρχουν κοινές πολιτικές σε όλους τους τομείς έκτος από εξωτερική πολιτική και άμυνα όπου ακόμα τα εθνικά συμφέροντα καθορίζουν το παιχνίδι.

Αυτά τα επιτεύγματα είναι σπουδαία. Στην πράξη όμως, υπάρχει αλληλεγγύη;. Η τωρινή στάση της Γερμανίας δεν δείχνει αλληλεγγύη. Η πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα καθώς βγάζει αντισυνταγματικές τις ποσοτικές χαλαρώσεις που έχουν γίνει. Μάλιστα, η απόφαση αυτή αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο που, συμφώνα με τις Συνθήκες, υπερέχει του γερμανικού δικαίου. Δηλαδή, έρχεται σε σύγκρουση με την συνταγματική τάξη της ΕΕ και ανατρέπει νομολογία της Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταναστευτικό επίσης δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλληλεγγύης καθώς τα κράτη μέλη αντισυνταγματικά και αυθαίρετα κλείνουν τα σύνορα τους αφήνοντας όλους τους μετανάστες και προσφυγές στην Ελλάδα. Συντηρούν τον Κανονισμό του Δουβλίνου και επιστρέφουν τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα. Ακόμα και με την κρίση του Έβρου δεν είδαμε κάποια βοήθεια περά από λεκτικές επιβεβαιώσεις. Βεβαίως, λάβαμε τεράστια κονδύλια τα όποια όμως δε λύνουν τα προβλήματα αφού το θέμα είναι να κατανεμηθούν τα βάρη ισόποσα ανάμεσα στα κράτη μέλη. Δεν είδαμε δηλαδή να προωθείται μια αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που θα έλυνε το πρόβλημα συνολικά.

Πέρα από τα προβλήματα, όμως, η Ευρώπη οφείλει στον εαυτό της και στα μελή της να αναγεννηθεί να βρει τα κοινά σημεία ανάμεσα στα κράτη μελή και να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων με κοινές λύσεις. Το ευρωπαϊκό όραμα είναι ζωντανό, αυτό που λείπει είναι ηγεσία και αποφασιστικότητα για την επομένη μέρα. Ίσως η κρίση του κορονοϊού να είναι η ευκαιρία για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να εμβαθύνουμε σε μια πιο ουσιαστική ολοκλήρωση.  Η ΕΕΔΑΔ προωθεί μια δημοκρατική και πλουραλιστική ΕΕ με ισχυρούς Ευρωπαϊκούς θεσμούς ικανή να λύνει τα κοινά προβλήματα σε μια βάση κατανόησης και σύμπνοιας.

Με εκτίμηση
Σάγια Τσαουσίδου
Δημοσιογράφος
Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Διεθνής Αντιπρόεδρος 
Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων-Ελληνικό Τμήμα, Πρόεδρος
6951158649
www.aej.gr

Regards
Isaia Tsaousidou
Journalist
Association of European Journalists,  Vice President
AEJ – Greek Section, President 
Mob. 0030 6951158649
www.aej.gr


Το νέο μας site

Έπειτα από μια περίοδο ανασυγκρότησης, η ιστοσελίδα μας επαναλειτουργεί, υπερασπίζοντας τον πολιτισμό της της Ευρώπης και την πλήρη ένωσή της. Δείτε στο ΕΜΕΙΣ το σκεπτικό μας σε λίγες γραμμές. Διορθώσαμε και τη σελίδα μας στο Facebook ώστε να είναι μία και όχι δύο όπως μέχρι τώρα από λάθος συνέβαινε. Εκεί θα βλέπετε πλέον μόνο σύντομα σχόλια.

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ PRO EUROPA ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΦΩΝΗ

Γίνετε συνεργάτης υποβάλλοντας άρθρα σας και προτείνοντας θέματα


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2020

Με μεγάλη επιτυχία και με πλήθος παλαιών και νέων μελών, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ (Ελληνικό Τμήμα).

Κατά τη Γενική Συνέλευση τα μέλη του Δ.Σ. έκαναν απολογισμό των δράσεων της ΕΕΔΑΔ κατά το 2019 και ανέλυσαν τις μελλοντικές δράσεις που προγραμματίζει η Ένωση για τη νέα χρόνια. Μάλιστα τα μέλη του ΔΣ επικεντρώθηκαν στο ευρωπαϊκό όραμα της Ένωσης και την διαρκή επιμόρφωση των δημοσιογράφων καθώς και την εκπαίδευση νέων δημοσιογράφων.

Επίσης, η Ελεγκτική Επιτροπή παρουσίασε την Έκθεση των οικονομικών πεπραγμένων της Ένωσης και παρουσίασε τον ισολογισμό της Ένωσης. Όλα βρέθηκαν ταμειακώς εντάξει και τα μέλη της Ένωσης υπερψήφισαν ομόφωνα την απαλλαγή του ΔΣ από κάθε ευθύνη.

Μετά το πέρας της ΓΣ, η Πρόεδρος της ΕΕΔΑΔ, κ. Σάγια Τσαουσίδου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο της Ένωσης.


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕΔΑΔ και ΠΕΦΦΕΕ

Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”    Ι. Ι. Μάγερ

Μνημόνιο συνεργασίας  υπέγραψαν το ελληνικό τμήμα της  Ε.Ε.Δ.Α.Δ., Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ και η Π.Ε.Φ.Φ.Ε.Ε., Πανελλήνια Ένωση Φωτοειδησεογράφων, Φωτογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων με σκοπό την κοινή δράση στην προώθηση της επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής στο λειτούργημα του δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ-εικονολήπτη.

Σκοπός του μνημονίου είναι:

  • Η  προώθηση της επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής στο λειτούργημα του δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ-εικονολήπτη
  • Η διαμόρφωση νέων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ-εικονοληπτών με ήθος και υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων.
  • Οι κοινές δράσεις σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, διαφάνειας, επιχειρηματικής ηθικής, πολιτισμού, διάδοσης της κοινωνίας της πληροφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το μνημόνιο υπέγραψαν η Πρόεδρος της ΕΕΔΑΔ Σάγια Τσαουσίδου και ο Πρόεδρος της ΠΕΦΦΕΕ Βασίλης Κουτρουμάνος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της νεοσύστατης ένωσης η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα τουΞενοδοχείου NJV Athens Plaza Hotel.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς δόθηκαν πολλές  τιμητικές πλακέτες και έπαινοι. Ξεχωριστή στιγμή της  βραδιάς ήταν η απονομή της τιμητικής πλακέτας στον συνταξιούχο φωτορεπόρτερ για πάνω από 40 χρόνια Ιωάννη Βούτο, αλλά και οι απονομές πλακετών προς τους αποβιώσαντες φωτορεπόρτερ Αθανάσιο Μπότση και Δημήτριο Νίτσιο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν για χάρη της ΠΕΦΦΕΕ οι διακεκριμένοι Δημοσιογράφοι  Διονύσης  Μποτώνης  (ΕΡΤ) και Σπυριδούλα-Ίριδα Σπανέα (Καθημερινή).

Το παρόν έδωσαν πάνω από 300 επίσημοι  και η  εκδήλωση της ένωσης στέφθηκε με επιτυχία, πέρα από κάθε προσδοκία. Μεταξύ τους: η δημοσιογράφος  Σάγια Τσαουσίδου  Διεθνής Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της  Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ο κ. Ισίδωρος  Κούβελος Πρόεδρος της Διεθνούς και Ελληνικής Ολυμπιακής  Ομοσπονδίας  , βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι πρεσβειών, ενώσεων, συλλόγων, κ.α.Για την μεγάλη βραδιά σημαντική στήριξη παρείχαν οι επιχειρηματίες  Εμμανουήλ Παυλάκης,  Γιάννης Μητρόπουλος, Ιωάννης Σαμπάνης, Παπούλιας Γεώργιος, κ.α.


Οι Αμερικανοί Εβραίοι απορρίπτουν τον Τραμπ

Rabbi Allen S. Maller 

Δεν είναι αλήθεια ότι οι Εβραίοι της Αμερικής στηρίζουν τον Τραμπ.

Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εκλογών (JEI).στις ΗΠΑ, κάθε άλλος υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη των Εβραίων από τον Τραμπ. Ακόμη και τον Σάντερς, που είναι Εβραίος, θα τον ψήφιζαν περισσότεροι από τον Τραμπ, μολονότι τον Σάντερς τον απεχθάνεται το 45% των Αμερικανών Εβραίων.

Οι Εβραίοι των ΗΠΑ, όπως δείχνει η δημοσκόπηση, θεωρούν φιλική μεν προς το Ισραήλ την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά θεωρούν καταστροφική την πολιτική της στα εσωτερικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 45% των αμερικανών Εβραίων συμφωνεί με την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενώ το 42% τάσσεται κατά. Από αυτούς όλους, η πλειοψηφία υπέρ της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ είναι Ορθόδοξοι, ενώ αντιτίθενται κυρίως οι μεταρρυθμιστές και οι συντηρητικοί Εβραίοι.

ΤΡΑΜΠ ΕΒΡΑΙΟΙ TRUMP AMERICAN JEWS JEI RABBI ALLEN MALLER