Logo
Restore-El - 8 Μαρτίου 2015 11:23 πμ

Μαριλένα Κοππά

Ας μιλήσουμε για το Νότο

koppaΠριν από λίγα χρόνια, όταν στις Βρυξέλλες μιλούσαμε για την Ελλάδα, οι Ισπανοί (σύντροφοι) ευρωβουλευτές έφευγαν από την αίθουσα. Πριν από λίγα χρόνια, όταν η Ελλάδα δημιουργούσε ελλείμματα, η Πορτογαλία ήταν το «καλό παιδί» των μεταρρυθμίσεων, με εξασφαλισμένη πολιτική συνεννόηση (και κάλυψη Μπαρόζο). Η Ιταλία ήταν παράδειγμα «τεχνοκρατίας». Και όλοι ήθελαν να είναι έξω από το «ελληνικό κάδρο». Τώρα το κάδρο άνοιξε. Σήμερα η Ισπανία είναι στο ισπανικό κάδρο και βλέπει τον εαυτό της σε μικρά αποσχιστικά κομμάτια. Η Πορτογαλία ανακάλυψε τα ελλείμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι Ιταλοί πρέπει, αναπόφευκτα, να ψηφίσουν. Αλλά ζούμε ακόμα βίους παράλληλους σε μια θεωρητικά ευρωπαϊκή κρίση. Γιατί θεωρητικά;

Επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σχεδιασμένοι για τη διαχείριση της λαϊκής ανοχής και όχι για να εκφράζουν άμεσα τη βούληση του ευρωπαϊκού λαού. Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται από πολίτες μιας συγκεκριμένης χώρας. Οι πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή είναι μάλλον άθροισμα εθνικών αντιπροσωπειών. Και οι κυβερνήσεις είναι εθνικές. Με άλλα λόγια, είναι αδύνατο να μιλήσει οποιοσδήποτε για «λαϊκή» βούληση. Υπάρχει ένα «άθροισμα βουλήσεων», όπως αυτό εκφράζεται από ένα άθροισμα αντιπροσώπων, καθένας εκ των οποίων έχει εθνικές προτεραιότητες, ιδιαιτερότητες και εκλογικούς κύκλους. Ακόμα τα «κάδρα» είναι εθνικά.

Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία, με συναδέλφους από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, να ιδρύσουμε έναν κοινό χώρο, ένα φόρουμ, για μια συζήτηση. Θέλουμε έναν κοινό χώρο. Όχι απλώς για κοινή γκρίνια, αλλά για μια ουσιαστική συζήτηση, μια ευρωπαϊκή συζήτηση. Οι συμμετοχές θα εξελίσσονται παράλληλα με τα τεχνικά μέσα. Το South in Talk είναι ένα blog (thesouthintalk.blogspot.com/), μια υπό εξέλιξη συζήτηση μεταξύ των χωρών της ονομαζόμενης «ευρωπαϊκής περιφέρειας». 
Η αφετηρία του South in Talk είναι μια συζήτηση στις 25/1 στο αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι (12-3 μ.μ.). Το θέμα είναι η κρίση. Τι κάνει η Ευρώπη, τι δεν κάνει η Ευρώπη, τι κάνουμε εμείς. Αν υπάρχει κοινή λύση και διέξοδος και αν αυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν από τη μονόπλευρη συνταγή λιτότητας που βιώνουμε, με όλα τα αδιέξοδά της. Αν υπάρχει προοδευτικός λόγος στο Νότο που ανοίγει προοπτικές και μπορεί ακόμη να γεννά ελπίδα.

Το βασικό είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι έχουν λόγο στο μέλλον τους. Η συμμετοχή δεν απαιτεί αναγκαστικά φυσική παρουσία, κυρίως για τους πολίτες της περιφέρειας. Μπορεί να γίνει διαδικτυακά, αφού θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση στο thesouthintalk.blogspot.com/. Για την ακρίβεια, μπορεί κάποιος να διαμορφώσει τη συζήτηση, θέτοντας ερωτήσεις, ψηφίζοντας, παρεμβαίνοντας.

Στόχος είναι η εκδήλωση στο Γκάζι να είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων για το διάλογο του Νότου. Επόμενος σταθμός μας τον Απρίλη οι Βρυξέλλες, όπου τρεις συγγραφείς του Νότου θα συζητήσουν για την κρίση. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό προσεχώς.


ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για τη Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

https://kaponeditions.gr/

ΠΙΕΡ ΒΙΝΤΑΛ-ΝΑΚΕ

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

23,32€ 20,99€

Το βιβλίο Οι Δολοφόνοι της Μνήμηςτου μεγάλου ιστορικού και ελληνιστή Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που αποσυναρμολογούν τους μηχανισμούς του ψεύδους και βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών.

https://kaponeditions.gr/

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ

"Καλησπέρα σας κύριε Σεφέρη"

«Ο Σεφέρης εκεί, άλλοτε σκοτεινός, άλλοτε ευανάγνωστος διέτρεχε τα χρόνια, πιο πολύ στα δύσκολα, πιο αραιά στα εύκολα, σύντροφος στα κουπιά. Πάντοτε όμως, ένας οικείος άγνωστος. Πώς θα ήταν, αναρωτήθηκα, αν άνοιγα μια κουβέντα μαζί του; Να του ζητήσω να μας πει για τη Σμύρνη, το φευγιό για την Αθήνα, την ποίηση, τη διχασμένη του καρδιά, για την πολιτική, την Κύπρο που λάτρεψε, τον Θεόφιλο και τον Μακρυγιάννη, τη μουσική, την Μαρώ, το γυρισμό του ξενιτεμένου, τον ελληνισμό στον οποίον πίστεψε τόσο πολύ;»

http://www.potamos.com.gr

Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

41 διακεκριμένοι ειδικοί, μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των Ευρωπαϊκών Σπουδών, τιμούν τον Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη, συνεπή οραματιστή και ακτιβιστή υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Επί τέσσερις δεκαετίες, ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης συμβάλλει ενεργά στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνεχή εξέλιξή της. Πέρα από διαμορφωτής πολιτικής, ως δημόσιος διανοούμενος βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωπαϊκό ρόλο της Ελλάδας, ενώ γενιές φοιτητών πρωτογνώρισαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω της πανεπιστημιακής διδασκαλίας του.

https://www.papazissi.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.