Logo
Restore-El - 7 Μαρτίου 2015 18:11 μμ

Νίκος Γιαννής


Μετά το Νόμπελ Ειρήνης, ομοσπονδιακή Ευρώπη πρόσω ολοταχώς

giannisΗ λέξη φεντεραλισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη “foedus”, που σημαίνει σύμφωνο (covenant / pacte), συμβόλαιο (contract). Η λέξη προϊδεάζει για το κυρίως περιεχόμενο: η οικειοθελής και ενσυνείδητη συγκατάθεση των μερών –προσώπων ή ομάδων- που συμμετέχουν στο σύμφωνο και συγκροτούν μια πολιτική κοινότητα μεταξύ ισοτίμων, έχοντας κοινούς στόχους, χωρίς να παραιτούνται από τα θεμελιώδη δικαιώματα τους ή από την ταυτότητα τους. Έτσι ο φεντεραλισμός αντίκειται σε κάθε μορφής κυριαρχία, οιουδήποτε είδους και από οποιονδήποτε φορέα. Γι’ αυτό δεν αναφερόμαστε σε μια ευρωπαϊκή κυριαρχία. Στην ομοσπονδιακή Ευρώπη θα μπορούμε να υπολογίζουμε όλοι στην αμοιβαία στήριξη και αλληλεγγύη.

Όμως η αλληλεγγύη έχει διπλή κατεύθυνση, η μονή κατεύθυνση είναι επαιτεία και εξάρτηση για κάποιους, ή επιβολή και κυριαρχία για άλλους. Η ενωμένη Ευρώπη έχει εξαρχής ως δομικό υλικό την ειρηνική, σταδιακή προσχώρηση και εξέλιξη. Με διαφάνεια, έντιμους συμβιβασμούς και αποτελεσματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, όλες τις απόψεις και ταυτότητες. Ενότητα διαμέσου της διαφορετικότητας. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο κατανόησαν ότι επί τρεις αιώνες ο σπαραγμός οφειλόταν στο σύστημα των εθνών και στην πραγματικότητα οι χωρίς τελειωμό αιματηρές συγκρούσεις ήταν εμφύλιες, αλλά όχι αναπότρεπτες, γι’ αυτό συνέλαβαν την ευρωπαϊκή ιδέα στην οποία οφείλουμε το επίτευγμα των τελευταίων 60 χρόνων ειρήνης. Αυτό επιβραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Ήλθε η ώρα κι εμείς, το πρώτο από τα κράτη που δημιουργήθηκε από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας να κατανοήσουμε και να ενστερνιστούμε την ιστορική έκπτωση του εθνικισμού.

Οι επαγγελματίες πατριώτες σε όλα τα κράτη είναι οι μόνοι που θα χάσουν από τον επικείμενο νέο καταμερισμό της κυριαρχίας, μεταξύ της ομοσπονδιακής Ευρώπης, των κρατών και των περιφερειών. Γιατί είναι εκείνοι που αδειάζουν το σπίτι μας καθημερινά και ανέκαθεν, αρκετοί από τους πολιτικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές, τους στρατευμένους πανεπιστημιακούς κ.α. ομοειδείς, που στον υγιή ανταγωνισμό μιας ελεύθερης οικονομίας και κοινωνίας δεν θα διενοούντο τέτοια προσωπικά μεγαλεία, τα οποία συνεχίζουν να απολαμβάνουν στο όνομα της πατρίδας. Ο εθνικισμός είναι πράγματι το συγκριτικό τους πλεονέκτημα στον δύσκολο αγώνα της προσωπικής επιβίωσης, που συνήθως γι’ αυτούς δεν είναι και τόσο δύσκολος, βλ. ευνοιοκρατία, αργομισθία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, off shore, καταθέσεις στο εξωτερικό. Όσοι αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους δεν περιμένουν να πληρωθούν γι’ αυτό. Όσοι πιστεύουν στην αξία της, στον δυναμισμό και στο πνεύμα της πατρίδας τους, δεν φοβούνται τη συνύπαρξη και τη συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής πατρίδας.

Ο νέος καταμερισμός κυριαρχίας στην ομοσπονδιακή Ευρώπη θα εγγυάται σε όλους μας περισσότερη αυτονομία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, αλληλεγγύη και στην Ελλάδα περισσότερη εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μια τέτοια Ευρώπη είναι ακόμη μακριά ας μην την καθυβρίζουν, γιατί πως άλλως θα γίνει πραγματικότητα; Εκτός αν κατά βάθος δεν τη θέλουν, είτε γιατί είναι θιασώτες της βίας είτε γιατί οφελούνται από το εθνικό status quo. Δεν είναι αντιφατικό να κατηγορείς και να αρνείσαι την απόκτηση αρμοδιότητας σε εκείνον από τον οποίο αν τα είχε θα αποκτούσες αυτά που τώρα δεν έχεις και πολύ θα ήθελες;

Φυσικά, η ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν θα έλθει από μόνη της, ούτε χωρίς οδύνες. Λίγες ημέρες προτού πεθάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει στον Τάκη Λαμπρία, που ήταν βασικός συνεργάτης του στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής Ελλάδας: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη! Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή
της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς;» (Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ, εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000).

Οι εθνικές σκοπιμότητες και οι οικονομικοί ανταγωνισμοί προέρχονται από το φάντασμα της εθνικής κυριαρχίας. Σε μια Ευρώπη, όπου το 80% των αποφάσεων, όπως έχει έγκυρα μετρηθεί, λαμβάνεται πλέον στο πλαίσιο της ΕΕ και στα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα αυτό είναι έτι υψηλότερο, η εθνική κυριαρχία είναι το όχημα «παλιάς τεχνολογίας», που δίνει ακόμη λίγο χρόνο ζωής στα παρηκμασμένα τμήματα των ελίτ, που ωστόσο δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν το όπλο του αυταρχισμού όσον αφορά την εσωτερική κυριαρχία και να προβάλλουν το επικίνδυνο πρόσωπο της εξωτερικής κυριαρχίας στον υπόλοιπο κόσμο σε αντίθεση με την ΕΕ ως δύναμη παγκόσμιας ειρήνης. Η εξωστρέφεια εκφράζει όπως πάντα την πρόοδο και η εσωστρέφεια τη συντήρηση που σε περιόδους κρίσης οδηγεί στην υστέρηση, τη μιζέρια και τη μισσαλοδοξία.Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000

Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς; http://www.potamos.com.gr/


Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ

"Καλησπέρα σας κύριε Σεφέρη"

«Ο Σεφέρης εκεί, άλλοτε σκοτεινός, άλλοτε ευανάγνωστος διέτρεχε τα χρόνια, πιο πολύ στα δύσκολα, πιο αραιά στα εύκολα, σύντροφος στα κουπιά. Πάντοτε όμως, ένας οικείος άγνωστος. Πώς θα ήταν, αναρωτήθηκα, αν άνοιγα μια κουβέντα μαζί του; Να του ζητήσω να μας πει για τη Σμύρνη, το φευγιό για την Αθήνα, την ποίηση, τη διχασμένη του καρδιά, για την πολιτική, την Κύπρο που λάτρεψε, τον Θεόφιλο και τον Μακρυγιάννη, τη μουσική, την Μαρώ, το γυρισμό του ξενιτεμένου, τον ελληνισμό στον οποίον πίστεψε τόσο πολύ;»

http://www.potamos.com.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΛΕΥΡΑ

Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για τη Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

https://kaponeditions.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.