Logo
Σχόλια - 21 Ιουνίου 2019 06:38 πμ

Παν. Δρακόπουλος:

Προς τα που είναι το «μπροστά» της Ευρώπης;


Ας προσέξουμε καλά: στην Ευρώπη δεν αγωνιστήκαμε επί αιώνες για να επιβάλουμε στον ιερέα να καταργήσει την έννοια της αμαρτίας. Αγωνιστήκαμε να βγάλουμε τις αντιλήψεις της θρησκείας από το δικαιικό πλαίσιο της κοινωνίας. Ο ιερέας ας λέει ό,τι κρίνει. Ο λόγος του όμως δεν μπορεί να ορίζει τον νόμο. Αγωνιστήκαμε για να έχουν τα παιδιά παιδική ηλικία, και τιμωρούμε αυστηρά την παιδοφιλία. Αγωνιστήκαμε για να έχουν οι γυναίκες μας όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι άνδρες.  Αγωνιστήκαμε να έχει ο γάμος θεσμικό νομικό πλαίσιο, όχι να λέει ο σύζυγος τρεις φορές μια λέξη και αυτοστιγμής η σύζυγος να βρίσκεται στο δρόμο χωρίς δικαιώματα. Αγωνιστήκαμε να έχει τιμή και αξιοπρέπεια κάθε γυναίκα, όχι να είναι σκλάβα στο σεράι.

Γι αυτό και για πολλούς λόγους ακόμη, επιμένουμε χωρίς κανένα ρατσισμό: ναι στους κατατρεγμένους, όχι στην ανομία. Ναι στον συνάνθρωπο, όχι στον δουλοκτήτη. Ναι στον εργαζόμενο, όχι στον συλλέκτη επιδομάτων. Ναι στη θρησκεία, όχι στην καλλιέργεια μίσους. Ναι στην ελεύθερη έκφραση, όχι στην τρομοκρατία.

Τρίτο οξύ πρόβλημα είναι η κατάσταση του πλανήτη. Το κοινό πιστεύει πως πρόκειται για οικολογικές ευαισθησίες, οι οποίες μπορούν και να περιμένουν, δεν είναι κρίσιμο θέμα. Όμως, δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Για να διατηρήσουμε το κλίμα που αυτή την ώρα έχουμε και το βλέπουμε να παραπαίει, θα πρέπει να παλέψουμε για δεκαετίες. Το κλίμα δεν διορθώνεται δι αποφάσεως. Δεν μπορούμε να λάβουμε γι αυτό μέτρα που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματα επειγόντως.  Σε πείσμα της αφροσύνης αυτής, σε λίγο δεν θα έχουμε δάση, κι αυτό θα έχει συνέπειες και στην αναπνοή μας και στο νερό που πίνουμε. Δεν θα έχουμε  θάλασσες αλλά γιγαντιαίες χωματερές χωρίς ψάρια. Είναι απλό: ο πλανήτης μας δεν μπορεί να αντέξει να τρώμε όλοι οι άνθρωποι το μπιφτέκι τους. Δεν μπορεί να παρέχει σε όλους μας απεριόριστη ενέργεια.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται από κάποιους νόμους της Ευρώπης. Αλλά εάν δεν ξεκινήσουμε μια διεθνή συνεργασία τώρα, ποιος και πότε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που έρχονται; Ναι, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Αλλά κάθε χώρα και κάθε άνθρωπος έχει τις ευθύνες του. Και η Ευρώπη έχει περισσότερες ευθύνες από όλους, διότι η Ευρώπη δεν είναι μια χώρα όπως οι άλλες, είναι πρωτεύουσα του πολιτισμού και της ευθύνης, που ονειρεύονται όλοι οι λαοί.


Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000

Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς; http://www.potamos.com.gr/


ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ

"Καλησπέρα σας κύριε Σεφέρη"

«Ο Σεφέρης εκεί, άλλοτε σκοτεινός, άλλοτε ευανάγνωστος διέτρεχε τα χρόνια, πιο πολύ στα δύσκολα, πιο αραιά στα εύκολα, σύντροφος στα κουπιά. Πάντοτε όμως, ένας οικείος άγνωστος. Πώς θα ήταν, αναρωτήθηκα, αν άνοιγα μια κουβέντα μαζί του; Να του ζητήσω να μας πει για τη Σμύρνη, το φευγιό για την Αθήνα, την ποίηση, τη διχασμένη του καρδιά, για την πολιτική, την Κύπρο που λάτρεψε, τον Θεόφιλο και τον Μακρυγιάννη, τη μουσική, την Μαρώ, το γυρισμό του ξενιτεμένου, τον ελληνισμό στον οποίον πίστεψε τόσο πολύ;»

http://www.potamos.com.gr

Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

ΠΙΕΡ ΒΙΝΤΑΛ-ΝΑΚΕ

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

23,32€ 20,99€

Το βιβλίο Οι Δολοφόνοι της Μνήμηςτου μεγάλου ιστορικού και ελληνιστή Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που αποσυναρμολογούν τους μηχανισμούς του ψεύδους και βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών.

https://kaponeditions.gr/

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.