Logo
Restore-El - 21 Απριλίου 2015 17:06 μμ

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ»

Τιμήθηκαν το ήθος, ο επαγγελματισμός και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός

vraveia konstantinos kalligas

Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την 23η Μαρτίου, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων απένειμε –για 16η χρονιά– τα δημοσιογραφικά βραβεία «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» σε επτά καταξιωμένους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι Λεωνίδας Βαρουξής, εκδότης της εφημερίδας Πατρίς του Πύργου, Αλεξάνδρα Γκίτση, συντάκτις στο Euro2Day.gr, Στέλιος Κράλογλου, υπεύθυνος εκπομπών στο Capital.gr, Εύα Μπούρα, συνεργάτις της ΝΕΡΙΤ, Τάσος Παπαδόπουλος, συνεργάτης στο Kontra TV, Χριστίνα Πουλίδου, αρθρογράφος στο Protagon.gr και Ηλίας Σιακαντάρης, αρθρογράφος στην Καθημερινή και σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης για την γόνιμη και πολύχρονη επαγγελματική τους δράση οι Παναγιώτης Δρακόπουλος, πρώην εκδότης του φιλοσοφικού περιοδικού Εποπτεία και νυν διευθυντής του Pro Europa, Θαλής Κουτούπης, πρωτεργάτης των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα, Γιώργος Ρωμαίος, πρώην υπουργός, ευρωβουλευτής και διευθυντής της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, Μάνος Σταραμόπουλος, αθλητικογράφος, και Θύμιος Τσικνής, φωτορεπόρτερ και ανταποκριτής ξένου Τύπου.
Τους βραβευθέντες και τιμηθέντες προσφώνησαν ο επίτιμος διεθνής πρόεδρος της ΕΕΔ Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματος Φάνης Ζουρόπουλος και η διεθνής αντιπρόεδρος Σ.Τσαουσίδου.
Τα βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Θ. Μπερεδήμας, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Σωτ. Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης και ο ευρωβουλευτής του ιδίου κόμματος κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η τελετή έκλεισε με ομιλία του Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέλλον της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή, τονίζοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αφαιρούν βάθος από την ενημέρωση, με αποτέλεσμα το στιγμιαίο να κυριαρχεί πάνω στο πραγματικό. Επίσης, ο ομιλητής καυτηρίασε την σύγχυση που προκαλούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι εισάγοντας διαφημιστικά σποτ σε, ραδιοφωνικά κυρίως, μηνύματά τους.

Τέλος, σε παρεμβάσεις τους, οι Αθαν. Παπανδρόπουλος, Γ. Ρωμαίος. Π. Δρακόπουλος και Θαλής Κουτούπης αναφέρθηκαν στο ήθος και την προσωπικότητα του ευπατρίδη της δημοσιογραφίας, Κωνσταντίνου Καλλιγά, και στο σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στα ευρωπαϊκά θέματα.


ΠΙΕΡ ΒΙΝΤΑΛ-ΝΑΚΕ

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

23,32€ 20,99€

Το βιβλίο Οι Δολοφόνοι της Μνήμηςτου μεγάλου ιστορικού και ελληνιστή Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που αποσυναρμολογούν τους μηχανισμούς του ψεύδους και βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών.

https://kaponeditions.gr/

Καζάκος Πάνος

Έτοιμη για το μέλλον;

Η Ευρώπη μετά
την αναθεώρηση των συνθηκών

Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.

https://www.papazissi.gr/

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται όλες οι αρχαίες πηγές και οι επιστημονικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη Mάχη του Μαραθώνα, συμπεριλαμβανομένης της άποψης του συγγραφέα, η οποία βασίζεται στις γραπτές μαρτυρίες και κυρίως στην αφήγηση του Ηρόδοτου. Πλήρης βιβλιογραφία, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, και σπάνιοι χάρτες, συμπληρώνουν την έκδοση.

https://kaponeditions.gr/

Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

εκδ. ΠΟΤΑΜΟΣ, Αθήνα 2000

Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς; http://www.potamos.com.gr/


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.