ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ελληνικό Τμήμα Σε συνεργασία με την ProEuropa
PROJECT:
ΘΑΛΑΣΣΑ, η συνείδησή μας
ΣΚΟΠΟΙ:Η καλλιέργεια σεβασμού προς τη θάλασσα και τον κόσμο της, πέρα από την απλή οικολογία Η ανάδειξη της κουλτούρας της θάλασσας, από τον ‘Ομηρο ως τις μέρες μας Η απόδοση τιμής σε ναυμάχους, μεγάλους θαλασσινούς άνδρες και σε ευεργέτεςΗ ανάδειξη του ρόλου του ελληνικού εφοπλισμού Η παρότρυνση να στραφούν προς τη θάλασσα οι νέοι μαςΠρος μία συνειδητοποίηση της γεωπολιτικής των θαλασσίων συνόρων μαςΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΤΡΟΠΟΙ :1.Socialmedia: Θάλασσα, η συνείδησή μαςSite, Newsletter, Facebook, YouTube, Pinterest, Twitter, Blogs, Forum ΕλλάδοςκαιΚύπρουΕλληνικά, αγγλικά Ποίηση, Χρονικά, Αναμνήσεις, Μαρτυρίες, φωτογραφίες, χαρακτικά, έργα τέχνης, λαϊκή τέχνη, εκδηλώσεις, ειδικές πληροφορίες, συνεντεύξεις,κλπ 2. Διαδραστικό Μουσείο: Η ελληνική ναυτιλία Ψηφιακός δίσκος (CD) και ανάρτηση στο διαδίκτυο Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά Από την αρχαϊκή εποχή, το Βυζάντιο και τη συμμετοχή της στην Παλιγγενεσία έως σήμερα, αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα3. Θάλασσα: γεωπολιτική και γεωοικονομία Κείμενο: Φώτης Παπαθανασίου Ανάδειξη της σημασίας του άξονα πετρελαίου (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάς) μελέτη της Μεσογείου και της γεωοικονομίας των Βορείων Θαλασσών 2γλωσση έκδοση. 4. LaserExpo: H Θάλασσα πέρα από τη θαλασσογραφίαΕυθύνη: Γιώργης ΜυλωνάςΈκθεση έργων τέχνης σε αντιγραφή laser. Επιλογές και σχόλια από την ελληνική και παγκόσμια τέχνη από την Αναγέννηση έως σήμερα με θέμα τη θάλασσα ως καθοριστικό μέρος της ζωής και της φαντασίας μας πέρα από ωραιογραφίες. Κατάλογος 2γλωσση έκδοση. 5 . Συνέδριο: Θάλασσα: Η συνείδηση της Ευρώπης Με διεθνείς συμμετοχές,4 απογεύματα στρογγυλής τράπεζας. Στη διάρκεια του Συνεδρίου, όπως επίσης πριν και μετά από αυτό, έκθεση ζωγραφικής με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης. Την 5η και 6η ημέρα φεστιβάλ κινηματογράφου με θέμα τη θάλασσα6.Ο Έλληνας μαθητής στη θάλασσαΦροντίδα διδασκαλίας ιστιοπλοίας μαθητών Λυκείου. Άσκηση πίεσης για την επαφή του Έλληνα και του Κύπριου μαθητή με τη θάλασσα. Συνεργασία με ομίλους και σχολές.7. Θάλασσα, η συνείδησή μας
Κείμενο: Παν. Δρακόπουλος: Η Θάλασσα στην αρχαία ελληνική και ευρωπαϊκή μυθολογία και γραμματεία. 2 γλωσσο λεύκωμα.8. Θάλασσα, η συνείδησή μας Ημερίδες και εκθέσεις σε 20 ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο9. Λέσχη: ΠρωτέαςΜέλη: εξέχουσες προσωπικότητες. Δραστηριότητες: Ηθική και επικοινωνιακή συμπαράσταση σε πρωτοβουλίες για τη θάλασσα και τη ναυτιλία.
Η κ. Βόζεμπεργκ είπε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου 2021: – Αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις κρίσιμους φακέλους της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων ανισότητας σε βάρος των γυναικών σε διαφορετικούς τομείς, θέτοντας σημαντικούς στόχους για τους οποίους πρέπει να αγωνιστούμε με συνέπεια, μακριά...
Η ΕΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 9 ΜΑΪΟΥ
Σαν σήμερα πριν 70 ολόκληρα χρόνια μια ιδέα γεννήθηκε: η Ευρωπαϊκή ενοποίηση! Μέσα στα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν το όραμα της διαρκούς ειρήνης στη Ευρώπη. Οι πόλεμοι ήταν συνεχείς στην Ευρώπη. Τώρα, τα ευρωπαϊκά έθνη θα ενώνονταν σε κοινά ιδανικά και...
Το παίγνιο του κόσμου και η προβληματική μιας μη μεταφυσικής κατεύθυνσης του στοχασμού
εκδ. Παπαζήση, 2015
Το παίγνιο του κόσμου και η προβληματική μιας μη μεταφυσικής κατεύθυνσης του στοχασμού· η συμπλοκή εντός αυτής της φράσης δεν σημαίνει μία σύνδεση μεταξύ του παιγνίου του κόσμου και της προβληματικής μιας μη μεταφυσικής κατεύθυνσης του στοχασμού, η οποία παράλληλα-και κυρίως- προεξαγγέλλει το παίγνιο του κόσμου ως σήμα μιας μη μεταφυσικής κατεύθυνσης. Κινούμενη πέρα από την άποψη αυτή, που-ακολουθώντας την εκ μέρους του Νίτσε ανάγνωση του Ηρακλείτου-ασπάστηκαν οι Heiregger, Fink, Αξελός και Derrida, η έρευνά μας θεωρεί ότι το παίγνιο του κόσμου δεν αποτελεί σήμα μιας μη μεταφυσικής κατεύθυνσης του στοχασμού, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της ανεύρεσης μιας σκέψης που θα σηματοδοτεί μια μη μεταφυσική κατεύθυνση, δεν μπορεί, όπως μας έδειξε η μελέτη της σκέψης του παιγνίου του κόσμου, να επιλυθεί όσο ομιλούμε για το πρόβλημα ενός μη μεταφυσικού στοχασμού για το είναι του κόσμου και αγνοούμε το πρόβλημα ενός μη μεταφυσικού είναι του στοχασμού· όσο αγνοούμε, ή υποτιμάμε, ότι η υπέρβαση της μεταφυσικής στο είναι της σκέψης είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να είναι η σκέψη πέρα από οποιαδήποτε μορφή της μεταφυσικής. Η υπέρβαση της μεταφυσικής όσον αφορά το είναι της σκέψης, επιτυγχάνεται με την παρουσία της αβύσσου (Abgrund) στο είναι-θεμέλιο (Grund) της σκέψης· πρόκειται, δηλαδή, αφενός για τη μετατόπιση της παρουσίας της αβύσσου από τη σκέψη για το είναι στο είναι της σκέψης, και, αφετέρου, για την πρωταρχικότητα της αβύσσου όσον αφορά το είναι της σκέψης σε σχέση με μία σκέψη για το είναι ως θεμέλιο-άβυσσο. Και η άβυσσος αυτή, η άβυσσος της ανωνυμίας, δεν μπορεί να λεχθεί ότι δηλώνει μία μη μεταφυσική κατεύθυνση, παρά μόνον καταχρηστικά· γιατί η παρουσία της αβύσσου στο είναι-θεμέλιο της σκέψης δεν παραπέμπει τη σκέψη πουθενά – ούτε πουθενά την κατευθύνει.
Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται όλες οι αρχαίες πηγές και οι επιστημονικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη Mάχη του Μαραθώνα, συμπεριλαμβανομένης της άποψης του συγγραφέα, η οποία βασίζεται στις γραπτές μαρτυρίες και κυρίως στην αφήγηση του Ηρόδοτου. Πλήρης βιβλιογραφία, από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, και σπάνιοι χάρτες, συμπληρώνουν την έκδοση.
Με αφορμή κουβέντες των «μεγάλων» για έναν κόσμο που σχετικώς πρόσφατα είχε καταποντισθεί και που αυτοί είχαν γνωρίσει, γεννήθηκε σε ένα πεντάχρονο παιδί ένα αίσθημα, μισό περιέργεια και μισό νοσταλγία, για τη Μικρά Ασία των δικών του από την πλευρά της μητέρας του. Περνώντας από τα ακούσματα στα βιβλία και τα οικογενειακά χαρτιά, η γνώση για τις μικρασιατικές του ρίζες έγινε με τον καιρό πιο στέρεη και πήγε στον χρόνο πιο βαθιά, ώσπου στα δεκαεννέα του αξιώθηκε την πρώτη επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Το βιβλίο αυτό εξετάζει, πρώτον, τις αλλαγές που επιφέρει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, δεύτερον, τις πιθανές επιπτώσεις της σε πολιτικές και συσχετισμούς! Αναδεικνύει ευκρινώς μόνιμα ευρωπαϊκά διλήμματα σχετικά με – το οικονομικό μοντέλο (φιλελεύθερη Ευρώπη» έναντι «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»), – τη στρατηγική ασφαλείας («ειρηνική» (civilian) ή «στρατιωτική» δύναμη) και – την ταυτότητα της αυριανής Ευρώπης, που έχουν τη θέση τους σε ένα ανοιχτό διάλογο. Εξετάζονται επίσης τα ερωτήματα αν και πως οι απαντήσεις της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στο θεσμικό σύστημα της Ένωσης, την εξωτερική της ασφάλεια, τις οικονομικές πολιτικές της και τις ροές πόρων.
Ο ιδιοκτήτης αυτής της μυθιστορίας τη φρουρούσε στη φυλακή του μυαλού του με τους στρατιώτες της σωφροσύνης. Όταν αυτοί αποκοιμήθηκαν τις πρωινές ώρες του περσινού φθινοπώρου, εκείνη δραπέτευσε και οι χωρίς όριο έρωτες μιας οικογένειας ζωντάνεψαν αδίστακτοι και καταστροφικοί, κι αυτός έτρεξε ξωπίσω τους να τους φυλακίσει ξανά αυτή τη φορά σε ένα βιβλίο, απ’ όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τους επισκέπτονται και να ακούν τις διηγήσεις τους. Οι τολμηρές ερωτικές σκηνές αποφορτίζονται από τον πόλεμο που μαίνεται γύρω τους και από το χιούμορ-όπλο του συγγραφέα.
ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ
"Καλησπέρα σας κύριε Σεφέρη"
«Ο Σεφέρης εκεί, άλλοτε σκοτεινός, άλλοτε ευανάγνωστος διέτρεχε τα χρόνια, πιο πολύ στα δύσκολα, πιο αραιά στα εύκολα, σύντροφος στα κουπιά.
Πάντοτε όμως, ένας οικείος άγνωστος.
Πώς θα ήταν, αναρωτήθηκα, αν άνοιγα μια κουβέντα μαζί του; Να του ζητήσω να μας πει για τη Σμύρνη, το φευγιό για την Αθήνα, την ποίηση, τη διχασμένη του καρδιά, για την πολιτική, την Κύπρο που λάτρεψε, τον Θεόφιλο και τον Μακρυγιάννη, τη μουσική, την Μαρώ, το γυρισμό του ξενιτεμένου, τον ελληνισμό στον οποίον πίστεψε τόσο πολύ;»
41 διακεκριμένοι ειδικοί, μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας των Ευρωπαϊκών Σπουδών, τιμούν τον Παναγιώτη Κ. Ιωακειμίδη, συνεπή οραματιστή και ακτιβιστή υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Επί τέσσερις δεκαετίες, ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης συμβάλλει ενεργά στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνεχή εξέλιξή της. Πέρα από διαμορφωτής πολιτικής, ως δημόσιος διανοούμενος βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωπαϊκό ρόλο της Ελλάδας, ενώ γενιές φοιτητών πρωτογνώρισαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω της πανεπιστημιακής διδασκαλίας του.
Ας προσέξουμε τη μελαγχολική διαπίστωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -διεθνώς αναγνωρισμένου μεγάλου Ευρωπαίου- για την έλλειψη προσωπικοτήτων που θα έδιναν πάλι όραμα και ορμή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Λίγες μέρες προτού πεθάνει μου είχε πει: «Σου έχω πει από πολύν καιρό και το επαναλαμβάνω, δεν πάει καλά η Ευρώπη!.. Έχει χάσει τον δυναμισμό της, την πίστη στον εαυτό της. Της έλειψε η θέληση για μια πραγματική πολιτική ένωση. Την ένωση που θα την καθιστούσε ικανή να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Κατατρίβεται με πολλά και αποφεύγει το βασικό: να διαμορφώσει στερεούς θεσμούς που θα υπηρετούν ένα μεγάλο όραμα. Έχασε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν. Όσο εξαπλώνεται χωρίς γερά θεμέλια, τόσο αδυνατίζει και παραπαίει. Και ρωτώ: Πού βλέπεις σήμερα ηγέτες εμπνευσμένους από την Ευρωπαϊκή Ιδέα, έτοιμους να αγωνισθούν με συνέπεια για την πραγμάτωσή της; Πρόθυμους έστω να περιστείλουν κάπως τις εθνικές σκοπιμότητες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς;
http://www.potamos.com.gr/
Το βιβλίο Οι Δολοφόνοι της Μνήμηςτου μεγάλου ιστορικού και ελληνιστή Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που αποσυναρμολογούν τους μηχανισμούς του ψεύδους και βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών.
A new critically acclaimed documentary series called “Russian Jews,” chronicling the long and rich history of Russian Jewish life, is now streaming on YouTube! Covering events spanning the 11th century to modern day, with a special focus on the 1917 Russian Revolution and the events following it, the documentary, which is supported by Genesis Philanthropy Group, helps revive interest in Russian Jewish history. The film broke non-fiction box office records in Russia, where it was released in theaters, and has already been streamed millions of times online. Click here to watch with English subtitles now!
Genesis Philanthropy Group (GPG) is a global foundation, founded by Mikhail Fridman and his partners. GPG focuses its philanthropic work on strengthening Jewish identity among Russian-speaking Jews.