Θαν. Κάλφας

*Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

<ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ»

kalfas kalligasΣτην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και με την παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων δημοσιογραφίας «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» που διοργανώνει κάθε χρόνο το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) για να τιμήσει την μνήμη του Κωνσταντίνου Καλλιγά, συνιδρυτή και πρώτου προέδρου του, ευπατρίδη της δημοσιογραφίας.

Με το βραβείο αυτό τιμώνται το ήθος και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός δημοσιογράφων που, πριν απ’ όλα, τιμούν την αποστολή τους.

Στην φετινή εκδήλωση, που ήταν η 15η, τιμήθηκαν έξι Έλληνες δημοσιογράφοι και απονεμήθηκαν τέσσερις τιμητικές διακρίσεις. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΕΔ Ελλάδος, δημοσιογράφος και εκδότης Φάνης Ζουρόπουλος, με το βραβείο «Κων. Καλλιγάς» τιμήθηκαν κατά σειράν:

Ο Φώτης Γεωργελές, εκδότης της δωρεάν εβδομαδιαίας εφημερίδας Athens Voice, που διακρίνεται για την σοβαρότητα, την εγκυρότητα και την δεοντολογική συνέπεια, αφ’ ενός, της αρθρογραφίας του και, αφ’ ετέρου, του συνολικού περιεχομένου του εντύπου του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εμπνευστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Πρωταγωνιστές» και δημιουργός του ιστότοπου protagon.gr, στον οποίο αναρτώνται άρθρα υψηλού επιπέδου.

Ο Μιχάλης Καζάς, που αρκετά χρόνια τώρα καλύπτει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία κατά κύριο λόγο θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και απευθύνεται στην ελληνική περιφέρεια στην οποία η ενημέρωση για ευρωπαϊκά θέματα είναι μάλλον είδος εν ανεπαρκεία.

Ο κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος, αναλυτής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με έμφαση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Γιάννης Καρτάλης, που κοσμεί τον ελληνικό δημοσιογραφικό χώρο και ίσως η ΕΕΔ να καθυστέρησε να τον τιμήσει. Με πολυετή δημοσιογραφική θητεία στον ΔΟΛ και ειδικότερα στο Βήμα, ο Γιάννης Καρτάλης είναι και από τους πρωτοπόρους του πολιτικού ρεπορτάζ στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Σημαντική κρίθηκε επίσης από την επιτροπή των βραβείων και η συμβολή του Γιώργου Παπανικολάου, επικεφαλής του οικονομικού κατά κύριο λόγο ιστότοπου euro2day.gr, στην διαδικτυακή οικονομική δημοσιογραφία, στην οποία προσδίδει ποιότητα, ήθος και εγκυρότητα.

Για το ήθος, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την συμβολή της στην ποιοτική ενημέρωση της περιφέρειας βραβεύτηκε και η Λίνα Παρασκευά, του Star Λαμίας.

Επίσης, τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στην εφημερίδα Εστία για τα 120 χρόνια της κυκλοφορίας της, στην οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική για τα 90 χρόνια της κυκλοφορίας της και την πληρότητα της ηλεκτρονικής της έκδοσης, στο μοναδικό στην Ελλάδα οικονομικό κανάλι Sbc, το οποίο στην διάρκεια του 2013 είχε και υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή εκπομπή, και στον εκδότη Αποστόλη Ζώη, της «Ελληνικής Γνώμης» –μία υψηλού επιπέδου ομογενειακή εφημερίδα που τιμά την χώρα μας στην Γερμανία και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Τα βραβεία απένειμαν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παν. Πικραμμένος, ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, η διεθνής αντιπρόεδρος της ΕΕΔ κυρία Σάγια Τσαουσίδου, ο υπεύθυνος νέων δημοσιογράφων στο ΔΣ της ΕΕΔ κ. Χρήστος Τρικούκης, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος και επίτιμος διεθνής πρόεδρος της ΕΕΔ κ. Αθαν. Παπανδρόπουλος, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος κ. Γ. Δόξας και το μέλος του ΔΣ της ΕΕΔ κυρία Μ.Νικολαΐδου.

Μετά τις απονομές ακολούθησε ομιλία του κ. Γιάννη Μαρίνου, πρώην διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου και τέως ευρωβουλευτή, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος στον οποίο απενεμήθη, το 1997, το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς». Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για την δημοσιογραφία και την ηθική, τονίζοντας ότι στο επίπεδο αυτό η κατάσταση στην Ελλάδα –και όχι μόνο– δημιουργεί ερωτηματικά, που με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο κρίσιμα.

Προηγούμενα Άρθρα

ΑΘΑΝ. ΣΚΟΡΔΑΣ, ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Read Next

Νίκος Γιαννής, Ευρω-εφηβεία, 15 χρονών το Ευρώ